Nörojenik mesane, sinir sistemi ile ilgili bir bozukluk nedeniyle mesanenin normal şekilde çalışmaması durumudur. Bu durum, pelvik taban kaslarını ve idrar kontrolünü etkileyebilir. Pelvik taban fizyoterapisi, nörojenik mesane durumunda da kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.
İçindekiler
Nörojenik Mesane Belirtileri
Nörojenik mesane görülen kişilerde en sık rastlanan belirti idrar yapma sıklığındaki artıştır. Nörojenik mesane belirtileri şu şekilde sıralanabilir
- İdrarı kontrol edememe,
- İdrar ihtiyacını bir anda gelmesi, ani sıkışma hissi,
- İdrar yaparken ağrı yaşama,
- İdrar akışının damla damla ve yavaş gelmesi
Yukarıda sıralanan belirtiler başka bir hastalığın belirtileri olabilir. Bu sebeple kendi kendine tanı koymak yerine mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Nörojenik Mesane Neden Olur?
Nörojenik mesane farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak meydana gelebilir. Sinir sistemi sağlık sorunları nedeniyle hasar aldığı için hasarın geliştiği bölgeye göre rahatsızlıklar meydana gelebilir. Nörojenik mesane çocuklarda genelde doğumlarda ortaya çıkar. Nörojenik mesanenin meydana gelmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Spina bifida : gebeliğin ilk ayında fetüsün omurgası gelişim göstermeyebilir. Bu duruma da spina bifida adı verilir.
Serebral palsi : bu durum doğum öncesinde meydana gelebileceği gibi doğum sırasında ya da sonrasında da meydana gelebilir. Beynin motor bölgesiyle ilgili bir sorundur. Bu bölgedeki yaralanmalardan dolayı meydana gelir.
Sakral agenezi : omurganın en alt tarafındaki omurların oluşmamasına denir. Bir veya daha fazla omur oluşum göstermeyebilir.
Anal atrezi : anüs deliği olmaması durumudur. Bu çocuklarda doğuştan sakrum sinir bozukluğu bulunur. Sakrum sinir bozukluğuyla birlikte nörojenik mesane de görülebilir.
Ayrıca nörojenik mesaneye beyin hasarları da neden olabileceğinden bu beyin hasarları; beyin ve omurilik tümörleri, multiple skleroz, parkinson hastalığı, inme, omurilik yaralanması şeklinde gösterilebilir.
Nörojenik Mesane Tedavisi
Pelvik taban fizyoterapisi, pelvik taban kaslarını güçlendirmek, esnekliğini artırmak ve kontrol etmeyi sağlamak için uygulanan özel egzersizler, teknikler ve terapileri içeren bir tedavi yaklaşımıdır. Nörojenik mesane durumunda pelvik taban fizyoterapisi aşağıdaki şekillerde faydalı olabilir:
Kas Güçlendirme ve Koordinasyonu: Pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi, bu kasların daha iyi kontrol edilmesini sağlayabilir. Bu, idrar kaçırma veya idrarı tutamama gibi semptomları azaltabilir.
Biofeedback: Pelvik taban kaslarının aktivitesini ölçmek ve bu kasları kontrol etmeyi öğretmek için biofeedback teknikleri kullanılabilir.
Kegel Egzersizleri: Pelvik tabanın güçlendirilmesi için Kegel egzersizleri uygulanabilir. Bu egzersizler, mesane kontrolünü artırmak için etkili olabilir.
Davranış Terapileri: İdrar alışkanlıklarını düzenlemek ve mesane kontrolünü geliştirmek için davranış terapileri uygulanabilir.
Pelvik taban fizyoterapisi, nörojenik mesane semptomlarını azaltmaya ve mesane kontrolünü artırmaya yardımcı olabilir. Tedavinin etkisi; bireyin durumuna, nörojenik mesanenin şiddetine ve nörojenik mesane neden olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Nörojenik Mesanede Pelvik Taban Fizyoterapisi
Nörojenik mesane durumunda pelvik taban fizyoterapisi uygulanacaksa, bu tedaviyi yönetmek için uzman bir fizyoterapist veya pelvik taban uzmanı ile çalışmak önemlidir. Uzman, bireysel durumu değerlendirecek ve kişiye özgü bir tedavi planı oluşturarak en uygun terapiyi belirleyecektir. Her durum farklı olduğundan, tedavi öncesinde bir uzmana danışmak ve onların önerilerine uymak önemlidir.
Nörojenik Mesane Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Nörojenik mesane tedavi edilmediği sürece idrar yolları enfeksiyonu devam edeceğinden çocuğun yaşamını olumsuz anlamada etkiler. Hastalığın takip edilmemesi sonucunda mesaneyle birlikte böbreklere de zarar gelebilir. İdrar mesanede kaldığı için böbreklere kaçma görülebilir. İdrarın böbreğe kaçmasının sonucu olarak da hasarlar meydana gelebilir. Bu durum ilerlerse böbrek yetmezliği de görülebilir. İdrar kaçırma ilerlerse çocuğun genel sağlığı bozulduğu gibi okulda sorun yaşamasına ve sosyal hayatına etki etmesine de neden olabilir.